Po - Pia: 6:00 - 22:00      033   /   642   22   40
So - Ne:  8:00 - 22:00      sportfit@sportfit.sk
Omega-3 mastné kyseliny, áno

Feb 13th, 2016

Category: SportFitt Blog

Omega-3 mastné kyseliny, áno

Omega-3 mastné kyseliny sú pre nás prirodzene esenciálne a teda si ich naše telo nevie samé syntetizovať. To v praxi znamená, že je nevyhnutné ich dopĺňať prostredníctvom stravy alebo v podobe výživových doplnkov.

6295199ed38810a69037be01063786c0

Prečo sú dôležité?

Omega-3 mastné kyseliny majú množstvo funkcií, ktoré ovplyvňujú nie len naše fyzické zdravie, vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam. Tiež pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi, udržiavať tlakpredchádzať cukrovke.

Omega-3 mastné kyseliny v boji proti depresii

Áno, konzumácia omega-3 mastných kyselín naozaj pomáha psychickému zdzraviu. Môže zlepšiť náladu, predchádzať depresii či stavom úzkosti. Nie sú to žiadne zázračné antidepresíva, v tele však podporujú zvyšovanie hladiny serotonínu, hormónu takzvanej “dobrej nálady“. Serotonín sa nám zvyšuje aj po konzumácii vysoko sacharidového jedla. Aj preto máme na chuť na niečo sladké, keď sme v strese. Dopĺňaním omega-3 mastných kyselín prirodzene podporujeme zvyšovanie hladiny serotonínu, ktorý nám pomáha stres zvládať.

Výhody, plusy, klady, zázraky – pomoc

- zlepšujú aktivitu srdca a znižujú riziko srdcovo – cievnych ochorení

- znižujú riziko cukrovky

- upravujú krvný tlak a cholesterol v krvi

- podporujú imunitný systém

- zlepšujú funkciu mozgu a znižujú riziko demencie

- u detí zmierňujeú symptómy poruchy pozornosti s hyperaktivitou

- liečia depresiu a bipolárnu afektívnu poruchu

- zlepšujú stav a znižujú depresívne symptómy degeneratívnych ochorení (Parkinson)

- znižujú risk predčasného pôrodu

- chránia DNA pred poškodením UV žiarením a znižuje riziko rakoviny

- po fyzickej záťaži zvyšujú produkciu oxidu dusnatého (NO), čím zrýchľujú regeneráciu ATP, zlepšujú fyzický výkon a vytrvalosť

- zrýchľujú regeneráciu svalov

- znižujú stres, aj fyzickú agresiu u dospelých, aj u detí

- znižujú riziko mozgového infarktu, hlavne u starších ľudí

omega-3

Prirodzený zdroj omega-3 mastných kyselín

- sardinky, makrela, losos, sleď, tuniak

- ľanové, konopné a slnečnicové semienka, orechy

- rastlinné oleje (olivový, sezamový, kokosový, repkový, slnečnicový)

- avokádo, sója

 

Nedostatok omega-3 mastných kyselín je pre naše telo škodlivé. Avšak netreba hneď nakupovať rybí olej na litre. Ak denne zjete aspoň jednu porciu kvalitného rybieho mäsa so suplementáciou omega-3 mastných kyselín si nemusíte robiť ťažkú hlavu.

Comments are closed.