Dôležitosť MAGNÉZIA
Magnézium
Magnézium patrí medzi kľúčové minerály na podporu výkonu spolu so zinkom, vápnikom a železom.
Zlepšuje srdcovú funkciu a toleranciu záťaže.
V tele sa podieľa na viac ako 325 enzymatických procesoch ako sú:
- - Syntéza tukov a proteínov
- - Neurologické aktivity
- - Svalová kontrakcia a relaxácia
- - Srdcová činnosť
- - Kostný metabolizmus
Pri nedostatku magnézia môže dochádzať k zmene kardiovaskulárnej funkcii, poruchám metabolizmu sacharidov, inzulínovej rezistencii, zníženej sekrécii inzulínu a vysokému krvnému tlaku.
S nerovnováhou magnézia sa tiež spájajú niektoré ochorenia ako koronárne srdcové choroby, nervovo-svalové ochorenia, ochorenia obličiek, astma či migrény.
Existuje veľa štúdií, ktoré riešia otázku optimálneho príjmu magnézia. Americký inštitút (The Linus Pauling institute) zaoberajúci sa okrem iného aj vplyvom mikronutrientov na udržiavanie zdravia podporuje najnovšie vyjadrenia RDA (poskytuje údaje o odporúčanom dennom príjme nutrientov nevyhnutných pre udržanie dobrého zdravia) o príjme magnézia 400-420mg/denne pre mužov a 310-320mg/denne pre ženy.
Nedostatok magnézia u športovcov zvyšuje energickú spotrebu a spotrebu kyslíka pri záťažovom tréningu, čo má za následok výrazné zníženie fyzickej výkonnosti.
Pravidelnou konzumáciu rafinovaného cukru (sladkosti), zafarbených sýtených nápojov (obsahujú fosfáty, ktorá sa viažu v tele s magnéziom a tak sa stáva pre telo neprístupným) či alkoholických nápojov prispievate k nedostatku magnézia vo vašom organizme.
Príznaky nedostatku magnézia:
Neurologické:
- - Poruchy spánku
- - Podráždenosť a úzkosť
- - Zhoršenie pamäti
- - Nevoľnosť, zvracanie, strata chuti do jedla
Svalové:
- - Slabosť
- - Tiky
- - Svalové kŕče
- - Ataxia (zhoršená svalová koordinácia)
- - Závraty, ťažkosti pri prehĺtaní
Metabolické:
- - Hyperglykémia
- - Nedostatok vápnika a draslíka
Kardiovaskulárne:
- - Nepravidelný a zrýchlený tep
Kde nájdeme magnézium v prirodzenej forme:
- - Nerafinované celozrnné obilniny
- - Zelená listová zelenina
- - Orechy a semená
- - Strukoviny
Konkrétne: tofu, kel, špenát, pšeničné otruby, brazílske orechy, sójová múka, mandle, kešu, tekvicové semienka, píniové oriešky, čierne vlašské orechy, arašidy, celozrnná múka, ovsená múka, pistácie, drvená pšenica, cereálne otruby (obilninové), ovsené vločky, banány, pečené zemiaky (so šupkou), kakao, agar z morských rias, koriander, kôpor, šalvia, sušené horčicové semiačka, bazalka, fenikel, rasca, majorán, mak.
Netreba však zabúdať, že magnézium je dobre rozpustný minerál a preto sa tepelnou úpravou potravín jeho obsah znižuje.
Aj pre zdravo sa stravujúcich jedincov je veľmi jednoduché dostať sa pod hranicu odporúčanej dennej dávky magnézia a to napríklad dennou konzumáciou kofeínových nápojov, užívaním diuretík, liekov proti astme, liekov na srdce či antikoncepcie, častým vystavovaním sa stresu alebo užívaním kalciových doplnkov bez magnézia alebo v menšom pomere Mg a Ca ako 1:1.
Preto je vhodné svoju stravu obohatiť o potraviny s obsahom magnézia a nebáť sa siahnuť tiež po magnéziu vo forme doplnkov výživy.