Po - Pia: 6:00 - 22:00      033   /   642   22   40
So - Ne:  8:00 - 22:00      sportfit@sportfit.sk
5 kritérií pre výber proteínových tyčiniek

Apr 17th, 2016

Category: SportFitt Blog

5 kritérií pre výber proteínových tyčiniek

Konzumáciou proteínových tyčiniek si môžeme ideálne nahradiť iné sladkosti nevhodné pre ich vysoký obsah cukru, tukov a málo bielkovín. Vďaka obsahu bielkovín nás tiež zasýtia. Ale nie každá proteínová tyčinka naozaj obsahuje to čo má. Pri kúpe by nemala rozhodovať cena či lákavý obal sľubujúci vysoký obsah bielkovín či dokonca BCAAčok. Rozhodujúce je zloženie. Tu je 5 zásadných kritérií podľa ktorých by sme si mali vyberať.

doubledarkchocolateproteinbars

  1. ZLOŽENIE

Podľa Slovenskej legislatívy by malo byť zloženie uvedené v poradí podľa percentuálneho zastúpenia v danom produkte. nie je teda vhodné ak je v zložení na prvých miestach uvádzaný glukózový sirup, škrob či čokoládová poleva. Ako vyplýva z názvu, tyčinka má obsahovať predovšetkým proteíny a preto by sa na prvom mieste mala nachádzať bielkovinová zložka.

  1. BIELKOVINY

Rozhodujúci je tak  pomer obsahu bielkovín k zvyšným zložkám tyčinky, ako aj informácie o konkrétnych bielkovinových zložkách. Čím podrobnejšie informácie o bielkovine tým lepšie. Napríklad uprednostňujeme ak má tyčinka v zložení uvedené či ide o srvátkový  hydrolyzát alebo izolát, kazeín alebo sójový izolát, pred uvedenými sójová alebo mliečna bielkovina či hydrolyzát želatíny.

  1. POMER SACHARIDOV A BIELKOVÍN

Sacharidy a bielkoviny by mali byť v tyčinke, s prívlastkom proteínová, obsiahnuté minimálne 1:1. Tento pomer je však vo väčšine prípadov skôr idealistický. Ukazovateľom lepších proteínových tyčiniek je preto napríklad aj to, že obsah sacharidov nepresahuje obsah bielkovín na 100g o viac ako 10g.

  1. TUKY

Je potrebné sledovať obsah stužených tukov, ktoré sú zdrojom rizikových trans mastných kyselín. Vznikajú chemickým stužovaním oleja a zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi, spôsobujú riziko kardiovaskulárnych ochorení či prispievajú k obezite. Na 100g by tyčinka nemala obsahovať viac ako 10% tuku.

  1. SLADIDLÁ

Znakom vysokého obsahu cukru v tyčinkách je ich ľahká prežúvateľnosť. Kvalitná proteínová tyčinka by mala byť hutná a nie veľmi sladká. Lepším variantom často používaného sladidla je napríklad izomaltóza. Ide o pomaly sa štiepiaci sacharid s nižším glykemickým indexom. Horší variant a o to častejšie sa vyskytujúci sú glukóza, sorbitol a aspartam.

01-almond-pistachio-quinoa-dark-chocolate-sketch – kópia

Proteínové tyčinky nenahrádzajú kvalitnú a vyváženú zdravú stravu. Radia sa k doplnkom stravy a nemali by sme ich konzumovať  viac ako raz za deň. Najmä kvôli množstvu obsiahnutých monosacharidových zložiek a stužených tukov v poleve, ktorej zloženie výrobcovia často neuvádzajú.

 

 

 

Comments are closed.